Косовският премиер Албин Курти в сряда се обърна към сръбската общност

...
Косовският премиер Албин Курти в сряда се обърна към сръбската общност
Коментари Харесай

Курти готов за нови избори, но без провокации от сърбите

Косовският министър председател Албин Курти в сряда се обърна към сръбската общественост на сръбски език. Той изрази съжалението си от последните събития. В същото време заяви, че броят на служителите на реда ще намалее след понижаване на насилието измежду нарушителите, оповестява N1.

" Съжалявам, че трябваше да проведем избори в четири общини на север при толкоз ниска изборна интензивност. На 10 декември предходната година отложихме изборите с четири месеца с вярата, че (подкрепената от Белград) Сръбска листа ще взе участие. Международната общественост ни даде обещание, че в случай че приемем Охридския анекс, ще обезпечат присъединяване на Сръбската листа в изборите. На 17 март тази година удължихме с пет дни периода за регистрация на партиите. Всичко това беше на вятъра. Мислех, че най-малко Александър Ябланович ще завоюва в Лепосавич, само че той отпадна от конкуренцията на 21 април, два дни преди сигурната си победа. Чух, че е получил милион евро и два жилището в Белград. Може би това не е правилно, само че във всеки случай би трябвало да е било мощен напън или някаква прекомерно първокласна оферта, която е предиздвикала Ябланович да каже, че на процедура няма да извърши дузпа ", сподели Курти.

По думите му, представители на Сръбската листа и даже Ябланович са споделили всевъзможни неща за него и за Косово, но означи, че " все пак той е подготвен да ги одобри като бъдещи кметове ".

" За страдание нямам нито силата, нито волята да ги накарам да се явят на избори. Сега кмет е Лулзим Хетеми, до момента в който не бъде определен нов. За тази цел имаме потребност от предварителни избори и открита и свободна предизборна акция в четири общини на север. Няма почтени и демократични избори без почтена и демократична акция. Затова върховенството на закона е приоритет, т.е. среда без заплашване и нарушители. Това е, което желаеме и би трябвало да го установим дружно. С върховенството на закона можем последователно да понижим броя на служителите на реда в общинските здания ", сподели Курти.

Той добави, че срещите в Брюксел са нужни за незабавното, цялостно и абсолютно използване на основното споразумение от Брюксел, неразделна част от което е Охридският анекс.

" Сега ми е ясно, че президентът на Сърбия сподели " да " на съглашението, с цел да не го подпише, а в този момент се оплаква и съжалява, че е споделил " да ", приемайки съглашението, което значи фактическо признание на Република Косово. Правителството в Белград явно търси машина на времето. Понякога те желаят да се върнат към времето преди юни 1999 година, когато бяхме освободени, от време на време до преди февруари 2008 година, когато обявихме самостоятелност, от време на време към времето преди февруари тази година, когато сръбският президент (Александър) Вучич одобри Брюкселското съглашение, и, като сами сте чували, от време на време желаят да се върнат с машина на времето преди декември 2001 година, когато излязох от сръбските затвори ", сподели Курти.

Косовският министър председател акцентира, че няма да толерира " набези против и похищение на служители на реда, разкриване на огън против бойци на КФОР, насилствени набези против публицисти ".

" Александър Вучич през днешния ден представлява готовността на Сърбия да загуби още една война. В същото време той е гаранция, че деветдесетте години няма да останат в предишното. Не съм за войната. Аз съм срещу войната. Аз съм социалдемократ. Страдах по време на войната, бях военнопленник повече от две години и половина. Той наподобява има единствено положителни мемоари от войната и същите усеща, тъй като даже тогава той беше на власт като (бивш президент на Сърбия и СРЮ) министър и за разлика от през днешния ден той имаше власт даже без отговорности, тъй като Милошевич носеше цялата отговорност. Повече от 10 години тези по този начин наречени прогресисти криминализираха политиката в Сърбия, а в този момент се пробват да политизират нарушителите в северно Косово. От друга страна, затворихме 16 противозаконни пътя на север, унищожихме 83 незаконни групи, конфискувахме към два тона опиати, унищожихме 14 нарколаборатории, осем от които на север, и пет за произвеждане на крипто валути ", сподели Курти.

Той акцентира, че " Косово е страна с най-високо равнище на народна власт в нашия район ".

" Според влиятелни интернационалните институции и организации Косово е отпред на Западните Балкани във връзка с битката с корупцията, върховенството на закона, свободата на медиите, политическите свободи и гражданските права, както и демократичните избори. Нашият либерален напредък е комбиниран с икономическо развиване. През последните няколко години междинният ни растеж на брутния вътрешен артикул беше седем %, износът и задграничните вложения се удвоиха, а тазгодишният бюджет е със 17 % по-висок от този през 2022 година ", сподели министър председателят на Косово.

Той акцентира, че правителството в Прищина е направило доста за сръбската общественост.

Припомняме, че ден по-рано, специфичният делегат на Съединени американски щати за Западните Балкани Габриел Ескобар и специфичният представител на Европейския съюз (ЕС) за разговора Белград-Прищина Мирослав Лайчак приканиха водачите в Белград и Прищина да се съсредоточат върху разговора и да допринесат за деескалация на обстановката в северно Косово, предупреждавайки, че в противоположен случай и двете страни ще понесат последици.

По време на полемика, проведена от Европейския център на Атлантическия съвет, Ескобар сподели, че рецесията в Северно Косово " има капацитета да се трансформира в районен спор " и прикани сръбския президент Вучич и косовския министър председател Курти " абсолютно да одобряват " европейските три-точков проект за деескалация.

Попитан какво ще се случи, в случай че Вучич не успее да промени позицията си, Лайчак сподели, че не желае да " спекулира какво ще стане, в случай че " и добави, че двамата водачи в никакъв случай не са споделили " не " и че не има вяра, че ще го създадат този път.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР